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To:  Salem Planning Board
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Re:  Planned Unit Developments in the Business Park Development Zone

From: Robin Steir

Date: July 5, 2012

You have asked for guidance in analyzing an application tor a Planned Unit Development
("PUD”) in the Business Park Development Zone ("BPD™).

The Plunning Board must review all projects in a uniform and consistent manner as set
forth in the City of Salem Zoning Ordinance ("Ordinance™). The Planning Board may, but is not
required to, approve a PUD when the requirements of §7.3 of the Ordinance are met. Pursuant to
§7.3.8 of the Ordinance, the Planning Board may grant a special permit where the following
findings are made:

1. The proposed planned unit development is in harmony with the
purposes and intent of this Ordinance and the master plan Uf
the City ot Salem and that it will promote the purpose of this
section.

2. The mixture ot uses in the planned unit development is
determined to be sutticiently advantageous to tender it
appropriate to depart from the normal requirements of the
district.

3. The phzmmi unit development would not result in a net
negative environmental impuact.

Fhe purpose a PUD 1s set torth as tfollows:

Planned unit des ansz nt s destgned to provide various types of
5

de
and use which can be combined in compatible relationship with



each other as part ot a totally planned development. [tis the intent
of this Section to ensure compliance with the master plan and good
zoning practices, while allowing certain desirable departures from
the strict provisions of specific zone classifications. The
advantages which are intended to result from the application for
planned unit development are to be ensured by the adoption ofa
precise development plan with a specitic time limit for
commencement of construction. §7.3.1

[dentitied within the Master Plan are many goals tor the City including the “development
of the commercial and industrial properties which have become contaminated from prior
activities.” While the Master Plan identifies attracting new business and redeveloping vacant
sites as a priority, [ do not interpret the Ordinance such that the goals of the Master Plan are to be
an absolute bar to projects that depart from those goals so long as the Planning Board, in
applying §7.3.8.2 determines that such departure is appropriate. Itis illogical to conclude that
the Master Plan prevents a PUD in the BPD from having a residential component when the
Ordinance explicitly allows such residential use. [n reviewing such a project the Planning Board
may consider factors including, but not limited to, the history of the property, the likelihood that
the property might ever be redeveloped with a commercial use or if including a residential
component appears necessary to achieve the overall goal of improving and developing
contaminated properties.

“In the BPD district residential uses and associated improvements, such as parking and
landscaping, cannot exceed 30% of the land area of the parcel(s); or in the case of mixed use
buildings, residential uses cannot exceed 30% of the gross square footage of the proposed
development.” Ordinance-§7.3.3.3.

As part of a review pursuant o §7.3.3.3 of a project that does not involve mixed-use
buildings, the Planning Board must consider each and every part of a site and determine if the
land is in residential use or used as an improvement associated therewith, All land that is
exclusively used or improved for residential purposes is in residential use. The Planning Board
should consider what land is being used to support the residential use or is required to be lett
unimproved because of the residential use. For example, it land is required between residential
buildings or used to access residential buildings it is appropriate to treat the land as in residential
use. The Planning Board should also review the land denominated as usable open space pursuant
0 §7.3.5 and determine if it is appropriate tor that land to be so categorized. Itis consistent with
the Ordinance not to treat such usable open space as being in residential use because the land
will be available for use by the public.

For turther guidance on $7.3.3.3 and other matters addressed herein, please see the
memorandum of Attorney Vark Bobrowski attached hereto. Attorney Bobrowski is a well
respected land use attorney and while he did not dratt §7.3.3.3. he was involved in dratting the

Ordinance and 13 familiar therewith,



